Appeal for the permanent protection of Hasankeyf

We urge our supporters to write letters explaining what Hasankeyf means to you and the entire world. Whether you live in Turkey or not, please adapt our letter template (English, Turkish and French versions below) and contact your political leaders and policy-makers about the need to protect Hasankeyf, in the name of peace and sustainability.

Türkçe mektup için tıklayınız

Pour lettre en français, cliquez

*******************

Dear Sir or Madam:

I seek your help in mobilizing support for the robust conservation and permanent protection of Hasankeyf, a 12,000-year-old settlement in south-eastern Turkey. With its unparalleled combination of universally valuable natural and cultural heritage, Hasankeyf provides an excellent opportunity to emphasize two messages central to UNESCO’s mission: peace and sustainability.

The town’s long history, strategic location within a region known as the cradle of civilizations, and unique collection of medieval architecture make Hasankeyf an invaluable nexus for different peoples to explore shared histories.

Surrounded by vast, unspoiled hinterlands, Hasankeyf also offers an extraordinary chance to demonstrate that rigorous heritage preservation is key to sustainable economic growth over the long term.

Arguably the best-preserved city from the Seljuk era, Hasankeyf displays even today extensive examples of that period’s urban infrastructure, including roads, water distribution networks and manufacturing facilities. Its skyline, dominated by the pylons of a 12th-century bridge and the minarets of two 14th-century mosques, serve as a reminder that Hasankeyf is also the product of numerous cultures and civilizations, most recently the Turkmen Artukids and the Kurdish Ayyubids.

The site’s biodiversity is remarkable as well, including rare and endangered species such as the leopard barbel fish (Barbus subquincunciatus), the pied kingfisher (Ceryle rudis), and a wild variety of chickpea (Cicer echinospermum).

According to an independent report by the Turkish NGO Doğa Derneği, Hasankeyf meets nine out of ten UNESCO criteria. But it has not been designated as a World Heritage Site. And time is running out.

The immeasurable cultural heritage of Hasankeyf and the surrounding Tigris Valley are under serious threat by a controversial mega-dam now nearing completion at Ilısu, a village 80 kilometres downstream from Hasankeyf.

I respectfully urge you and your colleagues to do all that you can to open a dialogue with leading conservationists, government decision-makers, and other stake-holders in Turkey about the best way to ensure the permanent protection and sustainable conservation of Hasankeyf’s universal cultural and natural heritage.

Yours sincerely,

*******************

Sayın [Miras Korucuların Önderi]:

Bu mektupla Güneydoğu Anadolu’da tarihi 12,000 sene öncesine kadar uzanan Hasankeyf’i dikkatli ve kalıcı bir şekilde muhafaza edip koruyabilmek amacıyla yardımınızı rica ediyoruz.

Eşsiz doğal ve kültürel mirası sayesinde Hasankeyf, UNESCO’nun temel değerleri olan barış ve sürdürülebilirliği hedeflemek için bizlere çok iyi bir fırsat sağlıyor. Üstelik medeniyetlerin beşiği olarak bilinen bir bölgede stratejik mevkii olan ve ortaçağ mimarlığının örneklerini sergileyen Hasankeyf çeşitli halkların kendi tarihlerini daha derinlemesine anlamaları için çok değerli bir kavşak oluşturuyor.

Geniş ve az işlenen kırsal tarlalar ve tepeler ile çevrelenen Hasankeyf . . . uzun vadeli sürdürülebilir bir ekonomik gelişmenin gerçekleştirilmesi için güçlü bir koruma planının gerekliliğine dair bütün dünya için belki de en iyi örnek olabilir.

Selçuklu döneminden, bir bütün halinde kalan en görkemli şehir olarak bilinen Hasankeyf’te, ortaçağdan kalan kent altyapısı (yollar, su şebekeleri ve sanayi alanlar dahil) hala görülebiliyor. Şehrin ufuk çizgisine hakim konumdaki 12. yüzyıldan kalma tarihi köprünün ayakları ve 14. yüzyıla ait iki minare, Hasankeyf’in birçok medeniyetin birikiminden ibaret olduğunu bizlere hatırlatıyor: en son olarak da Türkmen olan Artuklular ve Kürt olan Eyyübiler.

Ayrıca, Hasankeyf ve civarında olağanüstü bir biyolojik çeşitlilik bulunuyor, örneğin Leopar sazanı (bölgede komando balığı olarak bilinen veya Barbus subquincunciatus), Alaca yalıçapkını (Ceryle rudis) ve bir çeşit yabani nohut (Cicer echinospermum).

Sivil toplum kuruluşu Doğa Derneği tarafından hazırlanan rapora göre, Hasankeyf UNESCO’nun 10 kriterinden 9'unu yansıtıyor. Ancak şu ana kadar Hasankeyf Dünya Miras Listesine alınmadı. Ve zaman gittikçe azalıyor.

Hasankeyf’in ve Dicle Vadisinin ölçülemez değerdeki kültürel ve doğal mirası tehdit altındadır: Hasankeyf’e 80 kilometre uzaklıkta Ilısu köyünde inşa edilen ve Türkiye’de ve bütün dünyada yoğun tartışmalara yolaçan devasa Ilısu Barajının inşası iki sene içinde bitecektir. Bu nedenle, barajdan etkilenen bölgenin evrensel mirasını koruyabilmek için sürekli ve yoğun bir çabanın hemen hayata geçirilmesi gerekiyor. Ancak protestolar ve davalar şu ana kadar beklenen hedeflere ulaşmadığından, ikna edici bir çözüm için yeni bir yol bulunması gerekiyor. Özellikle, kültür-turizmi ve ticaret ile tarihi mirasın korunması arasında bir denge sağlanarak Hasankeyf’in ekonomik potansiyelini geliştiren bir plan oluşturulmalı.

İzninizle size bir ricamızı iletmek istiyoruz. Siz ve meslektaşlarınızın tüm gücünüzü ve yetkilerinizi kullanarak, Hasankeyf’in evrensellik arzeden kültürel ve doğal mirasının uzun vadeli, özenli ve sürdürülebilir olarak korunmasını sağlamak amacıyla, Türkiye’deki tarihi mirasın hamileri, Hükümet’teki karar alıcılar ve diğer paydaşlar arasında bir başlatılacak bir diyalog için katkınızı rica ediyoruz.

Saygılarımla,

*******************

Cher Monsieur, Madame :

Je vous écris pour redoubler d’efforts afin de conserver durablement et de protéger de manière permanente la ville de Hasankeyf, située au sud-est de Turquie et dont l’histoire s’étend sur une période d’au moins 12 000 ans.

Avec son patrimoine culturel et naturel prestigieux et sans égal, cette ville – y inclus l’ensemble de villages d’alentour qui forme un écosystème urbain traditionnel – fournit un espace extraordinaire pour souligner deux messages clé de l’UNESCO : la paix et la durabilité.

Pourvu d’une longue histoire, d’une situation géographique stratégique dans la région connue comme le berceau de la civilisation et de sa collection unique d’architecture médiévale, Hasankeyf est un carrefour où les visiteurs peuvent découvrir un pan d’histoire partagé entre diverses traditions et ethnies.

Entouré d’un vaste arrière-pays d’une très grande beauté naturelle, Hasankeyf offre une occasion extraordinaire de montrer que la préservation rigoureuse du patrimoine est essentielle à la croissance économique durable à longue terme.

Selon certains avis, Hasankeyf est la ville de l’ère Seldjoukide la mieux conservée et présentant maintes exemples de technologie et de fabrication médiévale, dont le lacis de rues et chemins, un système de purification d’eau, et le plus important site archéologique de fours à céramique à l’est de l’Anatolie.

Le paysage urbain de Hasankeyf, les miles du pont construit au 12è siècle et les minarets de deux mosquées construites vers la fin du 14ème/début du 15ème siècle nous rappelle que Hasankeyf représente la grandeur de plusieurs civilisations, dont les Artoukides (Turkmènes) et les Ayyoubides (Kurdes).

La biodiversité du site est remarquable, fournissant un habitat pour des espèces rares et en voie de disparition, parmi eux des poissons (Barbus subquincunciatus, barbeau léopard), des oiseaux (Ceryle rudis, martin-pêcheur) et des plantes (Cicer echinospermum, une espèce sauvage de poix chiche).

En somme, Hasankeyf peut se qualifier pour désignation comme lieu de patrimoine mondial, selon un rapport préparé par Doğa Derneği (organisation non-gouvernementale turque). Cependant Hasankeyf ne figure toujours pas sur la liste du patrimoine mondial de l’UNESCO. Et le temps passe.

Tandis que le patrimoine de Hasankeyf et de la vallée du fleuve Tigre qui entoure cette ville à l’histoire prestigieuse est d’une valeur inestimable, il est gravement menacé par la construction d’un immense barrage dans le village d’Ilısu, situé à 80 kilomètres de Hasankeyf.

On vous demande respectueusement de nous aider à ouvrir un dialogue entre les associations voulant protéger Hasankeyf, représentants gouvernementaux et tous ceux qui sont concernés par l’avenir de cette ville et la région qui l’entoure pour chercher une voie commune pour la protection permanente et la conservation durable du patrimoine culturelle et naturelle de Hasankeyf.

Dans l’attente de votre réponse, je vous prie d’agréer, Monsieur/Madame, l’expression de mes sentiment les meilleurs.

No comments:

Post a Comment