Wednesday, March 16, 2016

Europe's 7 Most Endangered heritage sites 2016 announced / 2016 Avrupa'nın En Tehlikede Olan 7 Kültür Mirası ilan edildi


PRESS RELEASE

The Hague / Luxembourg, 16 March 2016 – The Archaeological site of Ererouyk and the village of Ani Pemza in Armenia, Patarei Sea Fortress in Tallinn in Estonia, Helsinki-Malmi Airport in Finland, Colbert Swing Bridge in Dieppe in France, the Kampos of Chios in Greece, the Convent of St. Anthony of Padua in Extremadura in Spain, and the Ancient city of Hasankeyf and its surroundings in Turkey have been named as the 7 Most Endangered heritage sites in Europe in 2016. Europa Nostra, the leading European heritage organisation, and the European Investment Bank Institute (EIBI) made the announcement today during a public event at the Ateneo Veneto in Venice, Italy.

These gems of Europe’s cultural heritage are in serious danger, some due to lack of resources or expertise, others due to neglect or inadequate planning. Urgent action is therefore needed. Expert missions to the sites will be arranged and feasible action plans submitted by the end of the year. ‘The 7 Most Endangered’ has the support of the Creative Europe programme of the European Union, as part of Europa Nostra’s network project ‘Mainstreaming Heritage’.

Download the full Europa Nostra press release in English or Turkish.

BASIN BİLDİRİMİ

Lahey / Lüksemburg, 16 Mart 2016 – Ermenistan’daki Ererouyk arkeolojik sit alanı ve Ani Pemza köyü, Estonya, Tallinn’deki Patarei Deniz Kalesi, Finlandiya’daki Helkinski-Malmi Havalimanı, Fransa, Dieppe’deki Colbert Swing Köprüsü, Yunanistan, Sakız’daki Kampos, İspanya, Extremadura’daki Padua San Antonio Manastırı ve Türkiye’deki Hasankeyf Antik Kenti ve çevresi, 2016 Avrupa’nın en tehlikede olan 7 kültür mirası olarak belirlendiler. Avrupa’nın başta gelen kültür mirası kuruluşu olan Europa Nostra ile Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü (EIBI), İtalya, Venedik’teki Ateneo Veneto’da düzenlenen halka açık bir etkinlikte listeyi ilan etti.

Avrupa kültür mirasının bu değerli mücevherleri, kaynak veya uzman personel yokluğundan ya da ihmal veya kötü planlamadan dolayı ciddi tehlike altındalar. Bu nedenle acilen önlem alınması gerekiyor. Söz konusu sitlere uzmanlardan oluşan heyetlerin gitmesi sağlanacak ve yıl sonuna kadar gerçekleştirilmesi mümkün olan eylem planları hazırlanıp sunulmuş olacak. ‘En Tehkilede Olan 7 Kültür Mirası’ uygulaması, Europa Nostra’nın bir ağ  projesi olan ‘Kültür Mirasının Entegrasyonu’ çerçevesinde Avrupa Birliği’nin Yaratıcı Avrupa programının desteğine sahip.

İngilizce veya Türkçe tam Europa Nostra basın açıklaması indirin.

No comments:

Post a Comment