Thursday, October 2, 2014

6. Hasankeyf’te Buluşma Etkinliği, 24-27 Ekim 2014

ÖNEMLİ BİR GÜNCELLEŞTİRME: VI. Hasankeyf Buluşmasının iptali/mekanın değiştirilmesi (detaylar için tiklayınız)

[Click here for English]

Hasankeyf’i yaşayalım! Birlikte Hasankeyf’in kültürel mirasını keşfedip kayda geçireceğiz, 24-27 Ekim 2014.

Ressamları, fotoğrafçıları, gazetecileri, belgeselcileri, el sanatçılarını, etnologları, botanik uzmanlarını, sözlü tarihçileri ve ilgilenen herkesi davet ediyoruz. Resimler, eskizler, filmler, fotoğraflar, ses kayıtları, ve hikayeler toplayarak Hasankeyf’in kültürel arşivini geliştirmeye devam edeceğiz. Çünkü bölgenin ekonomik büyümesi için Hasankeyf’in arkeolojik eserlerine, doğasına ve maddi olmayan kültürüne iyice bakarak ve yöresel gelenekler dikkate alınarak sürdürülebilir bir strateji geliştirilebilir.

Katılmak için, lütfen bir mail atınız:
HasankeyfmattersATgmailNOKTAcom
(Mail içinde adınızı, telefon numaranızı, mail adresinizi, mesleğinizi, ve dijital medya ile sanatta uzmanlığınızı/ilgilerinizi yazmanız rica edilir)

Dört gün boyunca (24-27 Ekim) Hasankeyf’te buluşalım diyen katılımcılar için çeşitli faaliyetler düzenlenecek:

  • Şehrin tarihi yapılarını (Zeynel Bey Türbesi, Koç Camii) ve doğal güzelliklerini gezeceğiz.
  • Amca oğulları, teyze kızları, arkadaşlarımız ve misafirlerimizle sohbet edeceğiz, sözlü tarihleri kaydedeceğiz.
  • Çocukların açık hava “atölye”sinde fotoğrafçılık hakkında (ışık, kompozisyon, hafıza ve yedek) ders sağlamak için imkanı olacak.
  • Çeşitli araçlar kullanarak (kara kalem ve renkli resim, fotoğraf, video, ses kaydı vd.) şehrin semtlerini gezip gözlemler yapacağız, arkeolojik kalıntıları göreceğiz, Ra’s Tıbbah tepesinden şehre bakacağız, sokaklarda, bahçelerde, çarşıda karşımıza çıkan insan manzaralarını resimleyeceğiz.
  • Kısaca, Hasankeyf’in geleceğini hayalimizde canlandıracağız.



Hasankeyf için neden çaba göstermeliyiz?
Hasankeyf’in şu günlerde her zamankinden daha çok yardımımıza ihtiyacı var !
İnsanların ilk yerleşik hayat denemelerini yaptıkları zamanlardan beri Hasankeyf ve civarı uygarlığı besleyen bir yer oldu ve bugün de medeniyetlerin buluşma noktası olarak biliniyor. Özellikle, incelenmeyi ve yorumlanmayı bekleyen Selçuklu döneminden kalma çok sayıda eser var.

Kültür ve turizm açısından bakarsak, Hasankeyf eşsiz bir yer ve önemli olanaklar sunuyor. Şehrin çeşitli mimari geleneklere ait yapılarını, sokaklarını, camilerini, kiliselerini gören Arap, Kürt, Türk ve diğer medeniyetlerden insanlar, atalarının neler başarmış olduklarını görerek gurur duyacaklar.

Bu miras nasıl korunabilir?
Bir zamanlar Hasankeyf’in hakimleri olmuş Asurilerin, Perslerin, Romalıların, Hamdanilerin, Artukoğulları’nın, Eyyubi’lerin, Akkoyunlular’ın, Osmanlılar’ın vs. torunları olarak, medeniyetlerin buluşma noktası olan bu kentte ortak kültürel mirasımızı ve paylaştığımız doğal kaynakları birlikte değerlendirmeliyiz.

Hasankeyf bizlere miras kaldı. Düşünce, inanç ve felsefe olarak ne kadar farklı olursak olalım, ortak mirasımıza ve tarihimize vefamızı gösterelim. Gelin dostlar, Hasankeyf’te buluşalım.

PRATİK BİLGİLER
Ulaşım: THY ve Pegasus’un Batman’a, Diyarbakır’a ve Mardin’e uçak seferleri var. Hasankeyf’e toplu taşıma ile ulaşım akşama kadar var. Hasankeyf’e yolculuk, Batman’dan 1,5 saat, Diyarbakır’dan ve Mardin’den 2,5-3,0 saat sürüyor.

Konaklama: Hasankeyf Hasbahçe Pansiyon’da konaklama kişi başı 60 TL (kahvaltı dahil). Bahçede çadırda kalmak isterseniz, kişi başı 35 TL (duş ve kahvaltı dahil). Pansiyonun sahibi Fırat Argun (tel.: +90(530)9291527).

Kıyafet önerileri: Ekim ayında hava sık sık değişebilir. Gündüz hava ılımlı olabilir, ancak geceleri genelde soğuk oluyor. Onun için kazak ve mont tavsiye edilir. Yanınıza yağmurluk almanız da iyi olur. Bölgenin geleneklerine uymak bakımından, hem erkekler hem de kadınlar için uzun kollu gömlek ve uzun pantolon tavsiye edilir.


Daha fazla bilgi için:
Hasankeyf Matters
hasankeyfmattersATgmailNOKTAcom
http://www.hasankeyfmatters.com
(İngilizce, Türkçe, Arapça, Fransızca)

Hasankeyf Hasbahçe
Türkçe, Arapça, Kürtçe konuşulur.
Sahibi: Firat Argun
+90.530.929.1527

No comments:

Post a Comment